13 січня, 2010

Танцювально-рухова терапія: що, як, для кого - у питаннях і відповідях


Щиро дякую журналісту Ірині Герасимук за розмову.

- У чому полягає ефективність ТРТ, які переваги над іншими методами психотерапії й арт-терапії зокрема? [тут можна ще й основні відомості про метод як такий]

Людина – цілісна, таким і має бути підхід до неї. Ефективність ТРТ полягає передусім у тому, що цей метод є цілісним, він поєднує емоції, розум і тіло людини, справляючи вплив по всіх цих наріжних напрямках. Проте я не буду стверджувати, що ТРТ – єдиний і найкращий метод психотерапії, просто для певних людей з їх завданнями до вирішення (свідомо не вживаю слова «проблеми») підходять одні методи, для інших – інші. Особисто я починала свою професійну діяльність з психоаналізу. Я і зараз шаную і використовую цей метод. Та із знайомством з танцем, як із засобом терапії, я сама відчула, ніби голова (психоаналіз) нарешті поєднується із тілом (танець). [Основні відомості про ТРТ Вам варто почерпнути у цій статті]

- У побутовому мисленні звично розмежовують духовне і тілесне, фізичне і психічне. Яким чином танець – процес, у якому головно задіяне тіло, змінює психічний стан людини?


Цікаво, що не лише побутове мислення розмежовує ці поняття, але й невроз, часом, може ізолювати ці нероздільні функції в людині. Гармонія і здоров’я – це коли тілесне і духовне, фізичне і психічне, інтелектуальне й емоційне є нерозділеними, коли вони функціонують злагоджено, а не вирішують, «хто в хаті господар». Танець – найдревніша форма існування життя, танцює плід в утробі матері, немовля не знає іншої мови, окрім мови тіла, доторків і голосу. Мова словесна досконало опановується людиною значно пізніше, ніж завершується формування її особистості (вважається, що після трьох виховувати пізно :)). Наше тіло – унікальний резервуар, куди нам удається складати свої переживання, витісняти емоції, ховати травми… А не вилікувана травма, невиплакане горе можуть оселитись в тілі не надто дружніми сусідами, спричиняючи хвороби, коли душевне перетворюється на фізичне нездужання. Танець допомагає достукатись до нашого найкращого друга – тіла, подарувати йому вивільнення і радість від простого буття. Адже часто нам цього так бракує – просто бути собою.

- Як через танець людина возз’єднується з собою?

В буденному житті людина привчається ігнорувати сигнали від тіла, часом, тому, що воно створює дискомфорт, чи його звикли стидатись, чи «невиховано» демонструвати тілесні реакції – бурхливі емоції задіюють все тіло: діти скачуть від радощів чи плачуть усім тільцем. Танець, який іде із середини, на відміну від показного навченого танцю, завжди є авторським, він виносить на поверхню те прекрасне, що було ув’язнене чи поховане. Часом, танець може винести і біль, але тоді також відбувається воз’єднання із собою, оскільки забуття не існує, існує лише прийняття – прийняття самого себе, зі своєю історією, болями і радостями.

- Чи доводилося Вам застосовувати ТРТ в роботі з психосоматичними розладами, якщо так, то наскільки результативно?

Спеціально групи для роботи із психосоматикою я не збирала, у мене займалися «умовно здорові» люди, які прагнули кращого самопізнання, і вирішення своїх особистих питань. Проте в цій групі були учасники, які покращили своє дихання (була задишка, особливо, у стресових ситуаціях), а також сексуальну взаємодію із партнерами - удома, не на заняттях! :) (аноргазмія, болючі статеві акти).

- Існує вислів: «Танець – таємна мова душі». Чи можна розв’язати проблеми зі спілкуванням і порозумінням за його посередництвом?

О-о-о! Власне спілкування – це одна з найперших тем, які пропрацьовуються на ТРТ. Проблеми в комунікації дуже рідко пов’язані із тим, що комусь бракує слів, чи не так? Причини лежать глибше, на несловесному рівні, який і задіює ТРТ. Танець допомагає висловитись і порозумітись без слів – із собою, в парах, в групах. Досвід успішного контакту, який відбувається в безпечних умовах студії, переноситься у впевненість у спілкуванні в повсякденному житті.

- Як відбувається сам процес терапії?

Напевно, це найскладніше запитання. Бо дуже абстрактне. Чи Вас цікавлять зміни на нейрофізіологічному рівні, чи сама структура психотерапії? І те, і інше – дуже обширні теми… Я спробую описати структуру одного заняття: воно в середньому триває 1,5-2 години, якщо це щотижнева група, яка збирається регулярно чи це може бути дво-триденний семінар по 6 годин з перервою на обід. Починається кожне заняття із розминки, потім учасники сідають в коло і можуть поділитись тим, що у кого зараз на душі. Потім відбувається розвиток теми, який залежить від того, що зараз відбувається в групі, що було минулого разу чи відповідно до теми (наприклад, робота над упевненістю у собі, розкриття своєї чоловічої-жіночої суті тощо). Наприкінці обов’язково є побудова місточка між тим, що відбувалось на занятті і тим, що чекає на учасників за дверима студії. Ось тут є стаття-репортаж із одного мого заняття, можливо, Вам буде в допомогу, оскільки дійсно варто один раз побачити, тобто прийняти участь, ніж 10 разів розповісти :)

- Як відбувається коригування виявлених під час занять проблем?

Коригування може іти різними шляхами, ось деякі з них: розширення так званого рухового репертуару, наприклад, якщо основним елементом танцю людини є погойдування плечима і переставляння ногами, то успішним вже буде дати спробувати «смак» більш розкутих рухів, додавання до танцю рук і переміщення у просторі. Адже рух – це метафора, і варто завжди пам’ятати, що саме тіло хоче повідомити нам, рухаючись у цей спосіб. Змінюючи рух, ми додаємо до тілесної історії нові деталі, які можуть збагатити палітру реагування особистості на різні ситуації. Коригування відбувається за допомогою специфічних вправ, які іноді народжуються «тут і тепер», споглядаючи саме цю конкретну ситуацію і цих конкретних учасників групи. В своїх заняттях я застосовую різноманітні атрибути – тканини, стрічки, кульки, мотузки, іграшки, грим, папір і фарби, які створюють дивовижний простір казки і дива, яким насправді і є ТРТ.

- Хто до Вас найчастіше звертається, людям з якими проблемами рекомендуєте ТРТ?

До мене звертаються дуже різні люди, як розкуті особи, яким танець подобається, дарує насолоду від руху, так і сором’язливі, які тільки бажають познайомитись із своїм тілом, шукають шляхів налагодження контакту з іншими. Танцювати варто усім, і наші предки шанували танець не залежно від віку й обставин. Я переконалась, що найкраще танець працює із проблемами з настроєм, спілкуванням, психосоматичними і сексуальними розладами, хронічною втомою і, звичайно, самопізнанням себе і новим відкриттям світу навколишнього.

- Чи є якісь обмеження або застереження?

Обмеженням могла б бути і серйозна психіатрична хвороба, але в стаціонарах ТРТ показує чудові результати, і саме звідти розпочалась історія цього методу. Застереження можуть стосуватись формування більш-менш однорідної групи. Тобто рухова неповносправність є обмеженням для звичайної групи, але є спеціальні групи, в яких можуть займатись учасники на інвалідних візочках і отримувати радість від руху і спілкування. Те саме стосується і стареньких людей, спеціальних груп для вагітних, дітей тощо. 

С И М В О Л Д Р А М А как метод психотерапии

Дещо про танець...

Вернуться к телу и принять себя

Немає коментарів:

Дописати коментар