11 жовтня, 2007

С И М В О Л Д Р А М А - емоційно-обумовлене переживання образів

 "Психотерапія - це подорож спелеологів по темній печері несвідомого. Психотерапевт несе ліхтар і скеровує промінь світла в тому чи іншому напрямку, освітлюючи пороги й ходи шляху вперед. Клієнт сам обирає напрямок, сам вирішує, куди йти, сам приймає відповідальність за результати роботи. Нема директиви. Тільки віра в Людину, її ресурс і силу." Ханс Карл Льойнер, автор методу Символдрама
Символдрама – метод психотерапії, основною технікою якого є уявляння клієнтом образу на задану тему в стані розслаблення. Оскільки Символдрама має коріння в глубинно-орієнтованій психотерапії, основні принципи психоаналізу й аналітичної психології Юнга діють і в ній. Проте є якісні відмінності, наприклад, формула класичного психоаналізу при роботі із внутрішніми конфліктами:
згадати > повторити > пропрацювати
У Символдраме перші два етапи не завжди наявні. Пропрацювання внутрішнього конфлікту відбувається на символічному рівні за допомогою того, що несвідоме може вільно розгортатися при роботі з образами. Після уявлення образу клієнт робить записи у щоденнику і малює малюнок. Практично завжди за цими етапами приходить усвідомлення пережитого в образі тепер уже на інтелектуальному рівні.

Даний метод також стосується психології досвіду. Саме досвід ми одержуємо під час мандрівок символічними ландшафтами своєї душі, знову переживаючи важливі моменти нашого життя, стосунки зі значимими особами, можемо скористатися їхньою підтримкою, одержати любов, якої колись не вистачило або завершити почате, вирішити складне... Досвід нікуди не подінеться, він залишається з Вами, у Вашому серці, він вибудовує й гармонізує особистість.

При груповій роботі можливе створення безпечного й дуже насиченого емоціями, досвідом й усвідомленням простору. Тому що  всі учасники можуть потрапити у своїй уяві або на незаселений острів, або на барвистий карнавал, у кожного є можливість відчути й пропрацювати свої моделі поведінки й взаємодії з Іншими.

Психологічні особливості шкірних захворювань 

Символдрама – десерт до святкового столу

Немає коментарів:

Дописати коментар