28 грудня, 2010

Що робити з поганим настроєм напередодні Нового року

 



Напевно, важко знайти у сучасному світі людину повністю байдужу до Нового Року. Хтось, правда, може активно демонструвати свою байдужість, мовляв, кому потрібен цей Новий Рік – така сама ніч, як і будь-яка! Та, між нами, де є активне заперечення, там і сильні емоції, отже, не-байдужість. Переважна більшість людей все ж таки вважають цю подію святом, якось до неї готуються і зустрічають Новий Рік більш-менш святково.

Саме тому поганий настрій напередодні Новорічної ночі особливо сильно засмучує свого власника. Адже ж свято на носі і неминуче згадується забобон, що саме в такому настрої і пройде весь наступний рік! Якщо день 31 грудня ніяк не клеїться, всі діють на нерви і ви не почуваєте себе щасливою, необхідно терміново діяти!


«Шкідливі поради»

  • Злитись на всіх оточуючих, близьких і далеких, не забуваючи і про «лагідні слова» на їх адресу.
  • Пам'ятати, що як Новій Рік зустрінеш, так його і проведеш. Тому вже починати боятися і очікувати від наступних 365 днів життя найгіршого.
  • Планомірно накручувати себе все більше і більше, упевнено не помічати жодних позитивних моментів.
  • Самоізолюватись, послати всіх під три чорти і гордо залишитись на самоті зі своїми чорними думами.
  • Якщо попередній пункт провалився - зіпсувати настрій іще комусь, з ким вам «пощастило» зустрічати Новий рік.
Емоційні кнопки і системні адміністратори

А тепер серйозно. Для початку варто визначити, хто ж насправді відповідальний за ваш особистий настрій? Часто у моменти незадоволення люди схильні звинувачувати інших. Зазвичай, єдиний плюс у такій позиції в тому, що ми зберігаємо свою самооцінку: «Я – молодець (свята невинність), а вони – редиски і не дуже хороші люди». Але цим самим ми робимо ведмежу послугу собі ж. Ми власноруч ставимо свій емоційний стан у залежне становище – від обставин, інших людей, погоди тощо.

Уявіть собі, якби наші почуття залежали б від сигналів від клавіатури, прикріпленої у нас на грудях. Будь-хто міг би підійти, натиснути на кнопку і ми б починали розлючуватись. Натиснув іншу кнопку – і ми вже лагідно посміхаємось. Думаєте, фантастика? Та дуже часто саме так ми і реагуємо, коли не приймаємо відповідальності за власний стан. А варто у момент, коли ми відчуваємо імпульс від кнопки, просто задавати собі запитання: «Чи хочу я зараз, у цей момент злитися чи веселитися?» Якщо ви свідомо відповідаєте: «Так!», будь ласка, - віддавайтесь цій емоції!

Якщо я приймаю відповідальність за свій стан на себе, я маю змогу бути «самому собі режисером», можу самостійно прийняти рішення щось змінити. Я можу проаналізувати причини, зрозуміти, чому так сталося, і що потрібно зробити. Якщо ви прийдете до такого висновку, скоріш за все, новорічний настрій вам вдасться врятувати!

Звичайно, можуть бути дуже серйозні обставини «не святкового», м'яко кажучи, настрою, які об'єктивно залежать не від вас. Імовірно, в першу чергу в цю категорію потрапляють проблеми зі здоров'ям – свої чи когось із близьких. В такому випадку варто звернутись до своєї мужності і філософської позиції. Наприклад, згадати крилату фразу-молитву: «Господи, дай мені розум і душевний спокій прийняти те, що я не в силах змінити. Мужність змінити те, що я можу. І мудрість відрізнити одне від іншого». І запланувати святкування-реванш на Старий Новий Рік (14.01), китайський (3.02), тайський (13.04)...

Реанімація настрою  

  • Посміхайтесь! Давно не секрет, що не лише наші емоції впливають на міміку, але й міміка здатна вплинути на настрій. Можливо, спочатку здаватиметься, що ваша посмішка вимушена, а тримати кутики вуст догори важче, аніж гантелі на витягнутих руках – постарайтесь. Адже ви серйозно прийняли відповідальність за свій стан?
  • Привітайте чи підтримайте близьких, кажіть компліменти та побажання, ви самі побачите, що ваш стан змінюється.
  • Робіть те, за що не будете соромитись потім, а чим будете пишатись у наступному році (наприклад, попросіть пробачення, підіть на компроміс, зателефонуйте першим).
  • Напишіть привітання собі і ще мінімум трьом особам. Спробуйте підійти до цієї справи творчо, з серцем і з гумором.
  • З чим у вас асоціюється хороше святкування Нового Року? Як ви можете наблизити свою реальність до цього ідеалу? Зробіть це, навіть якщо вам вдасться просто запалити свічку на столі.
  • Як би ви могли перейняти передноворічний настрій? Що побачити – на що подивитись? Що з'їсти-скуштувати? Подумайте, хто б міг вас підбадьорити в даний момент? Чи зможете ви зустрітись чи принаймні поговорити?
  • Дайте вихід своїм емоціям через хлопавки, феєрверки, салюти і петарди, можливо, пожартуйте чи привітайте незнайомих людей на вулиці зі святом.
Можливо, ви зустрічатимете Новій Рік на самоті, тоді:
  • віддайте трохи свого часу для підведення підсумків минулого року: свідомо зосереджуйтесь на ваших досягненнях, позитивних і цікавих моментах, знайомствах, здобутих знаннях, всьому, що є для вас важливим. Занотуйте ці підсумки на аркуші паперу, та пам'ятайте, що писати потрібно з почуттям власної гідності :)
  • сплануйте бажані події і здобутки у році наступному, також робіть це письмово, як саме і для чого – читайте ось тут 
  • напишіть собі листа на наступний новий рік зі своїми бажаннями і побажаннями з тим, щоб відкрити його рівно через рік.
  • якщо пригнічений настрій стійко спостерігається більш, ніж 2 тижні, можливо, це депресія і доречно залучити до реанімації власного настрою фахівця?
У будь-якому випадку, бажаю вам, шановний Читачу, щасливого Нового Року, позитивного погляду на життя і умінь надання собі ефективної само-помочі в плані підняття настрою - адже кому, як не вам бути в цьому питанні найбільшим експертом? :)

Немає коментарів:

Дописати коментар