17 грудня, 2010

"Мої батьки розлучаються" - участь у ток-шоу "Нащадки"


На жаль, тема розлучення дуже актуальна для нашого суспільства. Правда, до мене приходять і подружжя, які не готові до розірвання відносин, прагнуть зберегти стосунки, докладають зусиль для того, щоб бути разом і гармонійно крокувати життям. Процес психотерапії тоді полягає у наступному:
  • подивитись на їх внутрісімейну ситуацію ніби з наступного рівня (не дарма в метро зараз цитують слова Ейнштейна про те, що жодна проблема не вирішується на тому ж рівні, на якому вона виникла). 
  • допомогти побачити ресурси і шляхи для розвитку стосунків.
  • виявити і усвідомити неефективні сценарії взаємодії, які диктуються несвідомими моделями, часто успадкованими.
А якщо вжити танцювальну метафору, то парі варто показати їх танець: ті місця, де вони рухають синхронно, і ті місця, де вони шарпають одне одного чи наступають на ноги.

Також до мене звертаються люди після розлучення, коли біль втрати є надто сильним, образи сидять у серці і не пускають туди нових почуттів. Але життя продовжується, і варто вчитись по новому довіряти, будувати плани і віддаватись позитивним емоціям. 

І все ж таки, окрім самих подругів, під час розлучення страждають і діти. Зосередитись на переживаннях цієї ситуації підлітками ми спробували у цій телепрограмі:



P.S.: у цю суботу 18 грудня о 11:40 на каналі К1 запрошую дивитись програму "Таїна". Цей випуск буде присвячений СНАМ, а я буду розповідати про метод Символдрами, який іще називають "сновидіння на яву". 

Немає коментарів:

Дописати коментар