06 грудня, 2009

Моя дитина товста!





«Гаргантюа і Пантагрюель»
Дитина, у якої хтось із батьків страждає надмірною масою, має 45% вірогідності вирости товстою. А ось діти, у яких обидва батько повні, практично приречені стати товстунами, стверджують фахівці. «Причин «обтяжливої» спадковості декілька, - говорить лікар Олена Кирилюк. - Одна - «генетична» повнота. Вона розцінюється як хвороблива. Це гормональні порушення в організмі, викликані неправильним функціонуванням ендокринної системи. Така властивість успадковується. Інша, найпоширеніша причина - «сімейна» повнота. Коли механізм набору ваги дитини запускається домашньою програмою на переїдання». Від своїх повного тата і мами дитина отримує не тільки біохімічну схильність, але і ставлення до їжі.

 
Худнемо по всіх правилахЗгідно із соціологічними опитуваннями, багато батьків схильні розглядати своїх відверто товстих дітей як цілком нормальних, не помічаючи (або не бажаючи помічати) їх надмірної вгодованості. Серйозно турбуватися про стан чад вони починають лише у тому випадку, коли надмірна маса призводить до проблем із здоров’ям - серцево-судинних захворювань, гормонального дисбалансу і порушення обміну речовин. Тоді маленького товстуна садять на дієту. Але і тут криється помилка. Педіатри переконані, що довіра дорослих до біологічних методів зниження ваги - великий ризик для дитини. Дієти, після яких людина, як правило, ще більше поправляється, швидше нашкодять, ніж знизять вагу. Що ж робити в такій ситуації? Під керівництвом дитячого дієтолога потрібно правильно збалансувати харчування дитини. Мета такого підходу до їжі - не понизити вагу, а уповільнити подальший набір зайвих кілограмів. Якщо вага дитини нестримно не збільшуватиметься, то у міру дорослішання вона природним чином прийде в норму.

Педіатри і дієтологи радять батькам застосовувати покрокову стратегію досягнення нормальної ваги і її стабілізації. Вона вимагає обов’язкових консультацій з лікарями і виконання певних правил:

У дитячому раціоні завжди має бути багато фруктів і овочів.

  • Потрібно стежити за тим, що, коли і в яких кількостях їсть дитина, чи не перекушує протягом дня.
  • Слід вести графік прийомів їжі.
  • Запропонуйте дитині вести свій власний щоденник, в який вона записуватиме все, що з’їла за день.
  • У домі не повинно бути «сміттєвої їжі» (чіпсів, горішків, сухарів, печива і цукерок), а також досяжних висококалорійних продуктів.
  • Лімітуйте час, проведений перед телевізором і комп’ютером, збільшивши фізичну активність дитини. Якщо чадо категорично відмовляється від уранішньої зарядки, запропонуєте спільні прогулянки (пішки, на велосипедах або роликах), а також заняття спортом. Найвідповідніший вид - плавання (де не потрібно стрибати і бігати, що важко для повної дитини). Обов’язкова умова: заняття мають бути серйозними - під керівництвом тренера.
  • Сніданки і вечері в крузі сім’ї повинні стати щоденною сімейною традицією.
Психотерапія на кожен день
Більшість людей з нормальною вагою, - пояснюють психологи, - несвідомо звинувачують товстунів в їх обжерливості. Мовляв, самі винні в своїх проблемах. Це підтверджують західні соціологічні дослідження серед дітей, відповідно до яких європейські хлоп’ята з більшим завзяттям бавляться із дітьми-інвалідами, ніж зі своїми товстими однолітками. Доведено, що психологічні чинники надмірної ваги у дітей відіграють набагато важливішу роль, ніж у товстих дорослих. Повні діти вимушені докладати подвійні зусилля, щоб завоювати до себе пошану з боку однолітків і право на спілкування з ними. Особливо страждають від дефіциту спілкування ті малюки, які через специфічний генотип приречені залишатися «пантагрюелями». Але навіть такі діти при правильному вихованні можуть вирости сильними і урівноваженими особами. Роль психотерапевтів в цьому випадку лягає на плечі батьків.

Не слід всіляко захищати дитини від критичних зауважень сторонніх людей з приводу її фігури. Нерідко уїдливі зауваження з боку сприяють успішній боротьбі із зайвою вагою.

Для здорового сприйняття власного тіла у закомплексованого товстуна не вимовляєте фрази типу «ти наше ведмежа». Краще порівнювати його з улюбленими героями мультфільмів, починаючи з Карлсона і закінчуючи Шреком. Такі порівняння з позитивними «веселими і компанійськими товстухами» підвищують самооцінку у дітей. Не забувайте нагадувати дитині про те, яка вона міцна і сильна, і скільки корисного може зробити за рахунок свого «богатирства».

Частіше обіймайте малюка. Це допоможе йому не соромитися свого тіла.

Годування грудьми - один з важливих чинників формування здорової харчової поведінки. Учені довели - молочні суміші, на відміну від материнського молока, менш збалансовані і негативно впливають на обмін речовин у дитини. Річ у тому, що із замінниками грудного молока немовлята отримують надмірну кількість білка. А це «з пелюшок» виробляє у них залежність від «додаткової їжі».

Коментарі експертів

Валентина Паробій, психолог


Вирішальним чинником в профілактиці дитячої повноти служить мотивація батьків і бажання дитини змінити себе. Батькам не варто воднораз вилучати із раціону солодощі і закривати холодильник «на замок». Позитивних результатів це не принесе, «заборонену їжу» все одно таємно з’їдять поза зоною контролю. Замість суворих табу змінюйте харчові звички. Якщо бачите, що дитина хоче перекусити, запропонуєте їй замість булочки яблуко, при цьому розповівши «по секрету», що воно не просте, а чарівне. Грою, направленою на боротьбу із зайвою вагою, може стати метод заробляння балів. Розробіть на сімейній нараді систему правив і обмежень, за якими дитина обчислюватиме суму балів (наприклад, своєчасна вечеря - +2 бали, зайва порція морозива - -4 балу). Як стимул встановіть ліміти і презенти - наприклад, при сумі 20 балів дитина отримує подарунок, а при сумі 30 балів - їде в парк атракціонів.

Профілактикою в боротьбі з дитячою повнотою є «ритуалізація» живлення. Доведено, коли трапеза супроводжується обов’язковою сервіруванням столу, красивим посудом і дотриманням етикету під час їжі, діти менш схильні до повноти.

Олена Кирілюк, лікар І категорії

Щоб визначити, чи є зайва вага у вашої дитини, необхідно звертатися до лікаря (педіатрові, ендокринологові або сімейного лікаря). Він проведе цілий комплекс обстежень, оскільки для кожного типу статури (конституції) існує свій діапазон норми ваги. Хвороблива повнота викликається різними причинами (наприклад, порушенням функціонування щитовидної залози або деяких центрів головного мозку (гіпоталамічний синдром). Садити дитину в цьому випадку відразу на дієту не можна, необхідно лікувати гормональне порушення.

Елементарна повнота є результатом неправильної культури харчування. Деякі батьки роблять величезну помилку, пропонуючи дитині такі порції, які з’їдають самі. Часто дорослі не враховують, що діти багато перекушують, тому порція «основної» їжі має бути меншою. Якщо дитина не хоче їсти певну їжу або якесь поєднання продуктів, варто враховувати її уподобання і не нав’язувати їжу насильно. Зверніть увагу, що діти самі часто прагнуть до роздільного вживання їжі.

Проблема повноти полягає в тому, що якщо не справитися із зайвою вагою дитини до моменту підліткової гормональної перебудови, то порушений обмін речовин може зберегтися на довгі роки. І справитися з ним потім буде уже набагато складніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар