01 жовтня, 2009

Педагог – не новорічна ялинка



Незабаром – День вчителя. Поет Іван Драч у своїй “Баладі про вчителя” писав, що немає жахливішої та виснажливішої професії, ніж педагог. Як потрібно поводитися викладачам, аби завжди бути на висоті, радила викладач школи етикету Ліна Полихата.
Усі свої негативні емоції та проблеми вчитель зобов’язаний залишати за дверима школи, адже головне в роботі з дітьми – позитив.

Основи педагогічної тактики вимагають дотримання кодексу честі та справедливості. Не можна розмовляти з учнями грубим тоном.

Оскільки учні 9-12 класів – сформовані особистості з почуттям власної індивідуальності, до них бажано звертатися на “ви”.

За правилами етикету, викладачам не можна приходити до дітей у прозорих блузках та джинсах. Жінки можуть носити спідниці, не коротші, ніж до середини коліна, чоловікам не варто відпускати бороду або ходити зі вчорашньою щетиною на обличчі. Найоптимальніша форма одягу – діловий костюм.

Щоб не відволікати уваги учнів, не слід вбирати одяг яскравих кольорів. Не можна носити червоного вбрання – воно подразнюватиме нервову систему та викликатиме агресію учнів. Найкраще зупинити свій вибір на сірих, синіх, темно-коричневих та чорних відтінках. Краще уникати жовтого та рожевого вбрання.

Не варто вдягати до школи ультрамодне вбрання.

Педагог не повинен нагадувати новорічну ялинку, тому для роботи в школі не пасують яскрава біжутерія та довгі сережки. Краще носити благородні метали або недешеву біжутерію, але в помірній кількості.

Представницям чарівної статі не рекомендують ходити по школі з довгим розпущеним волоссям. Зачіска має бути акуратною.
За словами психолога Валентини Паробій, кожна людина симпатизує подібним до неї або схожим на приємних їй людей особистостям. Це – природний процес, якого неможливо уникнути й у педагогічній практиці. Як правило, вчителі надають перевагу спокійним і вдумливим дітям, оскільки з ними менше клопотів. Активні учні з такими ж інтелектуальними здібностями частіше потрапляють у “немилість”. Як це не дивно звучить, але неабияку роль відіграє й зовнішній вигляд. У молодших класах менше сварять та більше пробачають гарненьким діткам, натомість у старших – усе навпаки. На тлі особистої невдоволеності у викладачок можуть виникати своєрідні ревнощі до симпатичних дівчат: саме тому шкільна форма та обмеження в макіяжі для привабливих учениць – справжній порятунок. Усі ці взаємини можуть відбиватися на ставленні вчителів до учнів та оцінюванні їхніх знань. Якщо батьки помічають, що дитині занижують оцінки, слід пояснити їй, що люди не завжди справедливі, й упереджене ставлення вчителя – ще один життєвий урок. Не варто скандалити з викладачем – це не найкращий приклад для чада. Краще з’ясувати причину спокійно та по-діловому. Якщо така тактика не спрацьовує й дитина надто болісно сприймає ситуацію, краще перевести її в інший клас або школу.

Немає коментарів:

Дописати коментар