23 липня, 2009

Під час кризи люди стають довірливими



Під час кризи люди починають більше вірити шахраям, — каже приватний психолог Валентина Паробій, 26 років. — Почуваються невпевненими у власних силах, розгублюються. Більше звертаються до Бога. Чому? Бо шукають якийсь зовнішній об’єкт, потребують сторонньої допомоги. Шахраї про це знають, тому й користуються. Так було у світі за часів Великої депресії (світова економічна криза, яка тривала з 1929 року до середини 1930-х. — ”ГПУ” ) і в нас в Україні в 1990-х.

Про людину аферист судить не лише з розмови, а й за несловесною поведінкою. Вони обирають розгублених, неуважних, нецілеспрямованих людей. Людину, яка знає, чого хоче, і впевнена в собі, шахраям надурити важко.

Коли вам хтось щось нав’язує, не потрібно робити поспішних кроків. Треба сказати собі: ”Стоп!”. Полічити до п’яти чи 10 і цей час побути у внутрішній тиші. Далі поставити собі кілька запитань. Чи зачепила ця людина мої емоції? Якщо так, то, ймовірно, вами маніпулюють. Що може статися найгіршого? Треба згустити фарби, аби розігнати ейфорію. Які додаткові гарантії? Не завжди варто довіряти одній людині. Як надалі я впливатиму на цей процес? Переконатися, чи не стане ситуація неконтрольованою. Що б я вирішив торік? Потрібно подумки перенестися в інший час і поміркувати, чи за інших умов прийняли б таке рішення.

Уся стаття "Шахраї заманюють низькими відсотками кредиту"

Автори: Мирослав НОВОСАД, Роман ЖИЖАРА, Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Олена ДЗІК

Немає коментарів:

Дописати коментар