25 грудня, 2007

Казки і ми


Призначення казок - не лише у розвазі діточок, які потребують спілкування, а також погано засинають. Хоча і в цьому також :) В казках містяться зашифровані коди, які на символічному рівні знайомлять дитину зі світом, з особливостями вікових переходів, майбутніми небезпеками і ролями. Вони допомагають справитись із дитячими страхами, хоча самі казки часто є страшними самі по собі. Наприклад, і "Русалонька", і "Червоний капелюшок" готують дівчаток до перших менструацій і переходу від дитинства до юності, до жіночності. "Ріпка" пропрацьовує з малечею тему горщика, утримання і вивільнення кишківника. "Синя борода" - тема мастурбації і дефлорації. В кожній казці - свій сенс і свій сценарій розвитку стосунків молодої людини.

Ґрунтовний аналіз казок і їх значення у житті жінки дає Клариса Пінкола Естес у книзі "Та, що біжить з вовками". При чому твір цікаво читати, як адептам юнгіанського аналізу, в парадигмі якого Естес і працює, так і фройдистам, які мають надзвичайну приємність полемізувати з авторкою впродовж читання :)

А вирішила написати я про це все під враженням від "Зачарованої". Мила казка з ненав’язливим сюжетом, яка лишає після себе надзвичайно приємний післясмак: повернення до цінностей та образу безпосередньої і ніжної, романтичної і творчої, емоційної жінки. В ній багато дитячого, проте вона теж здатна боронити себе і близьких. Ці якості сучасна "нью-йоркська" жінка всіляко виживає із себе, конкуруючи у світі чоловіків, граючи за нотами не своєї партії. Переважна більшість сімейних пар, з якими мені випадало працювати, мали інвертовану статево-рольову поведінку. Жизель (тобто сама зачарована) демонструє, якою може бути жінка. І демонстрація ця перегукується з тезою Пелєвіна про поділ Людства на чоловіків і жінок: "Можна сказати, що наш світ населяють два види наркоманів, які приймають найсильніші психотропи з дуже різною дією. Вони бачать діаметрально протилежні галюцинації, але повинні проводити час поруч один з одним. Тому за довгі століття вони не тільки навчилися спільно ловити принципово різний кайф, але й виробили етикет, що дозволяє їм поводитися так, ніби вони дійсно розуміють одне одного, хоча ті самі слова, як правило, значать для них різне." ("Empire V")

Так само, як є ідея про корисність саме тих овочів і фруктів, які ростуть на землі предків, до складу яких з покоління в покоління призвичаїлась травна система місцевого жителя, так само можна твердити і про доцільність отримання «кайфу» саме від своєї статі. Кохаймося :)

Немає коментарів:

Дописати коментар