27 грудня, 2007

Analyze This

З одного боку, фільм "Аналізуй це" - має слугувати на варті піару і рекламної підтримки психотерапевтичних послуг. Та з іншого боку, в картині показані зовсім не реальні стосунки. Так зване правило абстиненції, виведене ще Фройдом, досі є одним з найважливіших терапевтичних умов. Він писав: «Лікування повинне здійснюватися в умовах абстиненції. При цьому я не маю на увазі тільки фізичну стриманість, але і депривацію всіх бажань пацієнта, - і потім, кокетуючи, додає, - імовірно, жоден хворий такого не витримає.» Відповідно до цього правила психотерапевт має залишатись абсолютно нейтральним і приймати всі прояви клієнта.

До того ж надзвичайно важливою є умова єдності «місця, часу і оплати». Зустрічі мають відбуватись лише в рамках прийому і в жодних інших обставинах. Скажімо так, якщо психотерапевт приходить на вечірку, а там гуляє його клієнт, терапевт має моментально випаруватись. Жодна приватна інформація про терапевта також не має бути доступною клієнтові, оскільки тільки «чиста дошка» може бути заповнена особистими сенсами клієнта. Простими словами тільки в такому випадку можливий перенос: «Ви така сама добра, як моя покійна бабуся» чи «Ви жорстока, вимоглива і холодна! Такою ж була і моя матір…» У фільмі психоаналітик Бен Собел позбавлений всіх цих «засобів виробництва», його специфічний клієнт сам встановлює правила, тобто їх відсутність у співпраці.

Так от, до чого я веду, коли приходить клієнт з уявленням про психотерапевтичні стосунки дуже схожі на цей фільм, доволі важко пояснити, що терапевт не є особистим радником, з яким можна попити кави, пробігаючи містом :)

Немає коментарів:

Дописати коментар