22 грудня, 2009

Коли лютує грип, про апендицит... забувають



Автор: Лариса ПОПРОЦЬКА

Під час грипозної епідемії зменшилася кількість неінфекційних захворювань, аварій та побутових травм

У народі кажуть: «Немає лиха без добра!». Ця приказка виправдала себе навіть під час епідемії “свинячого” грипу. Під страхом смертельної небезпеки люди почали значно сумлінніше дбати про своє здоров’я. А головне – менше травмуватися і менше потерпати від хронічних та хірургічних недуг.

Cмертельна небезпека… оздоровлює?

Вже третій тиждень у районних поліклініках справжній аншлаг – мало хто з терапевтів пам’ятає, щоб біля їхніх кабінетів вишиковувалися такі великі черги.

Остерігаючись смертельного вірусу, люди, які раніше не звертали уваги на нежить та кашель, тепер поспішають до медустанов, а затяті трудоголіки не відмовляються від лікарняного.

Лікар-терапевт Катерина Шевчук розповідає, що за час епідемії встигла познайомитися з пацієнтами, які роками перебувають під її патронажем, але ніколи не зверталися по допомогу.

“У нашій країні чимало прихильників самолікування, - каже Катерина Федорівна. – Саме тому епідемія має свої “плюси”: люди почали уважніше ставитися до свого здоров’я – звертають увагу на кожен “пчих”, сумлінно виконують усі мої приписи. Завдяки обстеженням, на які тепер усі пацієнти охоче погоджуються, вдасться виявити деякі патології, про які хворі навіть не здогадувалися”.

За словами заступника головного лікаря станції швидкої медичної допомоги Лілії Сироти, під час епідемії кількість викликів зросла у чотири рази. Значну роль тут відігравала паніка. Чимало людей викликали “швидку” без потреби, відчуваючи найменший дискомфорт. Серед пацієнтів траплялися такі, у яких температура не дотягувала навіть до 37 градусів. З 970 звернень переважна більшість стосувалася грипу та ГРВІ й лише 183 – загострення хронічних захворювань, вуличних та побутових травм, хірургічних недуг, отруєнь. Значно скоротилася кількість аварій. Зменшення випадків вуличних травм можна пояснити тим, що люди намагалися зайвий раз не виходити на вулицю.

Така ситуація не лише у дорослих, а й у дитячих лікарнях. У Львівській міській дитячій клінічній лікарні на час карантину хірургічне відділення тимчасово перепрофілювали на соматичне. Оскільки кількість дітей з інфекційними захворюваннями – величезна, натомість число звернень хірургічного профілю – мінімальне.

Бояться грипу – і не зациклюються на інших недугах...

За словами психолога Валентини Паробій, під час епідемії люди більше стежать за станом здоров’я, зміцнюють імунітет, вживають вітаміни, корисні продукти, п’ють чай з лимоном: усе це створює несприятливе середовище для загострення хронічних захворювань. До того ж під час вирування загрозливого вірусу люди бояться потрапити до лікарні, що створює своєрідний психологічний бар’єр недугам. Також спрацьовує так званий принцип домінанти Ухтомського. Його можна порівняти з гикавкою: щоб вона припинилася, людину слід налякати – тоді домінантне джерело збудження у корі головного мозку переміститься. Так само, боячись захворіти на свинячий грип, людина перестає зациклюватися на інших недугах...

За словами психолога Олексія Пивоваренка, людина зосереджує увагу на проблемах, які для неї актуальніші. Хронічні захворювання тривають роками, а смертельний каліфорнійський грип нагрянув раптово. Під страхом смерті, збиваючи температуру та лікуючи кашель, хворий може не звернути уваги навіть на гострий апендицит. Трапляються випадки, коли люди погано почуваються через інші хвороби, однак переконані, що у них грип...

А тим часом...

Застуда кожної зими? Оце так... пощастило

Американські вчені визначили: люди, що систематично хворіють на гострі респіраторні інфекції, певною мірою... захищені від свинячого грипу. Зрештою, як і ті, що не забувають завчасно провакцинуватися від грипу сезонного.

Учені довели: імунна система людини навчена розпізнавати вірус А/Н1N1, адже він схожий на інші штами грипу. Тому частковий імунітет проти каліфорнійського “незваного гостя” сформований у кожного жителя планети. Чим старша людина, тим міцніша імунна броня.

Ще одна позитивна новина: експерти ВООЗ, які працювали впродовж минулого тижня в Україні, не зафіксували жодного випадку мутації вірусу пандемічного грипу. Дослідження 34 зразків українських пацієнтів, інфікованих вірусом, проводились у двох лабораторіях – Лондона та США.

Немає коментарів:

Дописати коментар