15 березня, 2005

ЯКИЙ ВИ ПРАЦІВНИК?



Автор:  Юліанна Кандя


Один із найпоширеніших тестів, який пропонують претендентові на роботу, - геометричний. Із п'яти фігур (трикутник, квадрат, прямокутник, коло, зигзаг) не роздумуючи виберіть одну. А тепер дізнайтеся, хто ви?


Трикутник

Ця форма символізує лідерство, і багато Трикутників вбачають у цьому своє призначення. Трикутники — енер­гійні, нестримні, сильні осо­бистості, що ставлять перед собою конкретні завдання і зазвичай досягають їх. Трикутник — це дуже впевнена людина, яка хоче в усьому бути правою. Саме тому ці люди постійно змагаються, конкурують з іншими. Однак при цьому важко визнають свої помилки.

Квадрат

Квадрат — невтомний трудівник! Працьовитість, ретельність, потреба довести розпочату справу до кінця, завзятість — ось що насамперед вирізняє їх. Завдяки витривалості, терпінню і методичності Квадрати бувають, як правило, першокласними фахівцями.

Прямокутник

Прямокутник символізує стан переходу і зміни. Це тимчасова форма особистості. Такі люди невдоволені способом життя, який тепер провадять, і тому зайняті пошуками кращого. У Прямокутників переважає стан невизначеності, заплутаності. Найхарактерніші їхні риси — непослідовність і непередбачуваність.

Коло

Кола — найкомунікабельніші з-поміж п'яти фігур. Вони хороші слухачі, володіють здатністю співчувати, емоційно відгукуватися на переживання іншої людини. Коло відчуває чужу радість і чужий біль, як свій. Природно, що люди тягнуться до Кіл.

Зигзаг

Ця фігура символізує креативність, творчість. Якщо ви твердо вибрали Зигзаг як символ свого "Я", то ви, вірогідно, мислитель або інакодумець. Світ ідей для них такий же реальний, яким для інших є матеріальний світ речей, що їх можна побачити та відчути. Саме тому Зигзаги часто бувають непрактичними і наївними.

Дізнались? Наприклад, ви - Квадрат. А якщо претендуєте на місце, на якому працедавці хочуть бачити лише Трикутника? Секретами того, на якій роботі яку фігуру воліють бачити працедавці, поділився спеціаліст із добору персоналу однієї великої фірми.

Трикутників, як правило, вибирають на керівні посади. Вони потрібні тим працедавцям, які хочуть мати хорошого керівника, такого, який зуміє організувати роботу, приймати важливі рішення, зможе працювати самостійно, без допомоги та порад вищого керівництва.

Коло потрібне тим працедавцям, які бажають мати на роботі хлопчика на побігеньках. Від нього не вимагатимуть ідей, способів розв'язання проблем—лише виконання наказів. Тому Колам підходить робота продавця, секретаря, перукаря, касира та інші професії, які передбачають постійний контакт з людьми.

Квадрати потрібні на важкій роботі — як фізичній, так і розумовій. Квадратів раді бачити на виробництві — за верстатом чи конвеєром, вчителями у школах та викладачами у вищих навчальних закладах, лікарями, кухарями.

Прямокутників, загалом кажучи, не хочуть бачити у своєму колективі. А що це тимчасовий стан, то найчастіше їх приймають на тимчасові роботи. Це як садово-городні, будівельні роботи, так і короткотривалі проекти якихось закордонних корпорацій.

Зигзагів раді бачити у творчих колективах (журналістика, театр, цирк, естрада та інші).

Тож, знаючи ключ до цього, на перший погляд, простого, а насправді дуже глибокого тесту, ви, влаштовуючись на роботу, сміливо можете назватися тою фігурою, яка потрібна працедавцям.

КОМЕНТАР ДЛЯ "ЕКСПРЕСУ"

Спеціаліст із добору персоналу Валентина Паробій:


"Нині на багатьох фірмах є відділи персоналу, в яких працюють люди з освітою психолога. Вони й розробляють спеціальні тести для тих, хто влаштовуватиметься на роботу. Ключ до цих тестів — таємниця фірми.

Декому здається, що запитання у них безглузді й не важливі для роботи. Але на те і є така наука, як психологія, щоб через "дивні" запитання зрозуміти людину.

Скажімо, нам на роботу потрібен продавець-консультант. Якщо у претендента на місце я поцікавлюсь, для чого йому ця робота, що він мені відповість? А завдяки розробленим мною тестам я зможу зрозуміти, чи людині ця робота цікава, чи їй потрібні лише гроші, чи наміряється вона працювати тимчасово, а чи до часу, коли знайде кращу роботу, чи хоче на нашій фірмі підійматись шаблями кар’єри".

Немає коментарів:

Дописати коментар