28 лютого, 2010

Сходинками кохання або стадії розвитку лібідо

Моя любове! Я перед тобою.
Бери мене в свої блаженні сни.
Лиш не зроби слухняною рабою,
не ошукай і крил не обітни!
Ліна Костенко

Температура повітря +5 після свіжих у пам’яті -18 сприймається як шалена весна. І хоч про кохання написано уже дуже багато, і буде написано іще не мало, ось спробую долучитись і я. Гармонію у любовних стосунках ми часто не помічаємо, якщо вона є. А якщо щось в цій сфері не гаразд, це може спричиняти серйозний душевний біль, розчарування, страхи або заперечення вагомості цих стосунків. Мовляв, на це тільки час витрачається і сили, головне – це робота (гроші, досягнення, майбутнє дітей, відеоігри і т.д.). Останній шлях, напевно, найнебезпечніший для особи, тоді вона не шукає шляхів налагодження стосунків, а навпаки – тікає від будь-якої можливості стати щасливою. Як писав Ремарк, людське щастя складається по рівно із вірних друзів, улюбленої роботи і коханої людини. Якщо чогось із переліку немає, зрештою, це не смертельно, але щасливішою людина буде на третину менше.

З любов’ю і її проявами тісно пов'язаний термін «лібідо» - сексуальна енергія чи статевий інстинкт, що поширюється й на інші форми поведінки, пов'язані зі ставленням до батьків, дітей, до самого себе. Сексолог Г.С.Васильченко виділяє певні стадії розвитку лібідо у чоловіків. У цій статті я спробую їх психологічно інтерпретувати і включити в класифікацію жінок. Важливо, якщо процес становлення лібідо розвивається не так, нормальний розвиток чомусь застрягає на окремій стадії і не йде далі, чи відбувається «перескок» сходинки, то людина переживатиме труднощі у повноцінному налагодженні любовних стосунків. Отже, стадії від дитинства до зрілості: 


1. Стадія уявлення – дитина розуміє, що існують чоловіки і жінки, відносить себе до певної статі.
  • Застрягання на цій стадії: передусім пов’язано із затримкою психічного розвитку.
2. Стадія любові-дружби – дитина виділяє з-поміж свого кола спілкування осіб, до яких відчуває сильніші, тепліші почуття, ніж до решти, здатна жертвувати своїми інтересами, повіряти потаємне і щиро співпереживати.
  • Застрягання: інфантильне (дитяче) ставлення до іншої статі, гарно екранізоване у фільмі «Людина дощу».
  • «Перескок»: є труднощі у довірливих стосунках з іншими, у відчутті сталих, наповнених взаєминах. Відчуття, що всі зраджують, ні кому не можна довіряти, оточуючі не розуміють…
3. Стадія романтична (платонічна) – нормальна для підліткового віку, коли закохуються у недосяжних осіб, наприклад, акторів, персонажів, співаків. Статевий інстинкту піднімається власне до людського кохання.
  • Застрягання: секс здається брудним і ницим, не гідним того, щоб ним займатись із коханою людиною. Для сексу обирає партнерів, яких не поважає чи зневажає. Закохується у ідеалізований образ часто недосяжної особи. Добре ілюструється куртуазними романами, в яких лицарі здійснювали героїчні вчинки в ім’я Прекрасної Дами, яка, часто, навіть не здогадувалась про існування відважного лицаря і була заміжня.
  • «Перескок»: особі важко зрозуміти всі ці зітхання під місяцем, що може бути приємного у серенаді під вікном і пелюстках троянд на подушці. Поетично-романтичні прагнення партнера можуть створювати непорозуміння чи навіть ратувати. У стосунках переважає конкретика і прагматизм.
4. Еротична стадія – характеризується прагненням до ніжних слів, дотиків і поцілунків, задоволення від петтингу з’являється на цій стадії..
  • Застрягання: Він відчуває проблеми з ерекцією, неспроможність до здійснення нормального статевого акту. Вона отримує задоволення від прелюдії, але сам статевий акт – лякає, може викликати болісні відчуття, спазм піхви.
  • «Перескок»: людина не має терпіння на еротичні ласки, поспішає. Частіше стосується чоловіків.
5. Стадія сексуальності – відповідає за спроможність вступати і підтримувати статевий акт.
  • Застрягання: частіше стосується жінок, які не можуть досягнути оргазму.
  • «Перескок»: частіше стосується чоловіків і проявляється у передчасній еякуляції.
6. Стадія оргазмічності – здатність досягати найвищого ступеня сексуальної насолоди.
  • Затрягання: сексуальний потяг може не мати нічого спільного із продовженням роду, хороші сексуальні стосунки підтримуються, але не пов’язані зі створенням сім’ї.
  • «Перескок»: у подружніх стосунках господарські клопоти і піклування про дітей відтісняє на задній план близькість чоловіка і жінки. Секс стає випадковим і не наповненим емоціями.
7. Стадія зрілої сексуальності – відбувається повний контроль над своєю сексуальною поведінкою, яка приносить задоволення собі і близькій людині. Лібідо розгортається до сімейного єднання, батьківської любові і почуття роду.

Сподіваюсь, ця стаття стане приводом потішитись, як у вас все добре в житті склалося або намітити шляхи покращення ситуації у справах амурних. Адже важливо не звідки йти, а куди рухатись.

Лебединая песня (самооценка родом из детства)

УЗНАЙ СВОЙ СТИЛЬ - стили брачных союзов

Метод символдрами, як спосіб діагностики динаміки становлення статевої самосвідомості у чоловіків і корекції сексуальних порушень (рус.)  

6 коментарів:

  1. Дуже сподобалось. Ообливо сьома стадія, хотілось детальніше про контроль секуальної поведінки - що це?

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, ivettо, за коментар. Сьома стадія - це результат позитивного проходження всіх попередніх стадій, без застрягань і "перескоків", спроможність як до повноцінної дружби і романтики, так і до здійснення і кульмінаційного завершення статевого акту. Плюс сімейні почуття, спроможність віддаватись коханню, не залежно від переживань за дітей чи роздумів над побілкою стелі :) Батьківська любов теж ґрунтується на потужних лібідінозних енергіях, інакше, чому б ми любили своїх дітей більше, ніж інших?

    Наприклад, у підлітковому віці сексуальна поведінка загострюється гормональними змінами в організмі. "Повний контроль" зрілої сексуальності свідчить про те, що особа не піддаватиметься спокусі «сходити на ліво», навіть якщо відчуватиме статеве збудження.

    ВідповістиВидалити
  3. дякую за матеріал! чудове "введення у тему"
    а за рахунок чого відбуваються застрягання і як їх долати?

    p.s. сайт чомусь не приймає мою жж-реєстрацію

    ВідповістиВидалити
  4. Будь ласка :)

    У психології ми стикаємось уже з результатами застрягання – відмотати життя назад і з точністю виявити причини, доволі складно. Але найчастіше виявляються наступні причини застрягань – на відповідній стадії розвитку було щось занадто добре чи занадто погане. Відповідно «позитив» фіксує і не дозволяє рухатись далі, а «негатив» - навпаки – жене від того моменту якнайшвидше, і не все встигає завершитись коректно. Наприклад, застрягання на романтичній стадії може відбутись чи через занадто міцний емоційний зв’язок із кимось з батьків протилежної статі (симбіоз) чи навпаки - емоційна холодність, приниження, ігнорування чи насильство.

    p.s. мою жж-реєстрацію (parobiy) також не приймає, чому, на жаль, не можу відповісти... Пишіть нік у підписі :)

    ВідповістиВидалити
  5. А як вийти з застрягання на 4 та 5 стадіях?

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую за запитання.

    Що стосується 4 і 5-ї стадій, то я волію працювати зі своїми клієнтами у тандемі із сексопатологом, оскільки найперше потрібно виключити фізіологічну основу такого реагування на близькість.

    Далі потрібно виявляти психологічні причини, якщо фізіологія "чиста", і працювати із ними. При цьому ці причини можуть бути поведінковими (наприклад, перевтома - невдача - страх наступної невдачі - невдача), так і корінитися у світоглядних установках (досягати оргазму - бути залежною від чоловіка) чи історії дитинства.

    Наступний етап - адаптувати нові форми поведінки у парі, оскільки старі способи взаємодії вже асоціюються із невдачею і потребують зміни.

    Кохайтеся :)

    ВідповістиВидалити