07 жовтня, 2010

НАВЧАЛЬНИЙ КУРС "ТАНЦЮВАЛЬНО-РУХОВА ТЕРАПІЯ. БАЗИСНИЙ РІВЕНЬ: ТЕРАПЕВТИЧНИЙ ТАНЕЦЬ"


ПРОЕКТ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ТАНЦЮВАЛЬНО-РУХОВОЇ ТЕРАПІЇ
Танцювально-рухова терапія (трт) – це один з сучасних методів психотерапії, який використовує рух і танець як головні середники психотерапевтичної праці. Трт виходить з припущення, що рух і танець відображають як внутрішньопсихічну динаміку людини, так і її міжособистий стиль спілкування. Тому зміни, які досягаються через рух і танець, ведуть також до перетворення та розвитку особистості людини, покращенню її емоційного самопочуття та більш зрілого способу побудови міжлюдських стосунків. Трт сприяє глибинному самопізнанню, висловленню та інтеграції почуттів та психо-тілесній інтеграції. Трт може застосовуватися у роботі з людьми різних вікових категорій, з різними формами неповносправності та різноманітними психічними розладами, як і тих осіб, що відносно здорові і зацікавлені самопізнанням та внутрішнім розвитком. Трт може використовуватися в індивідуальній та груповій роботі, у проведенні тренінгів та семінарів; як основний метод терапії, а також інтегровано з іншими методами психотерапії.

У 2002-2005 роках Британською Радою в Україні у співпраці з Британською асоціацією танцювально-рухової терапії було реалізовано проект навчання групи танцювально-рухових терапевтів та з-посеред них тренерів, які можуть надалі викладати метод трт в Україні у відповідності до міжнародних стандартів. Даний навчальний курс є продовженням проекту Британської Ради.

Курс "Танцювально-рухова терапія. Базисний рівень: терапевтичний танець" є першим, базисним етапом у освоєнні танцювально-рухової терапії і він скерований на вивчення головних теоретичних та практичних засад трт. Основою застосування трт на базисному рівні терапевтичного танцю є робота з відносно здоровою категорією клієнтів для підтримки особистісного розвитку, креативності, самоактуалізації, та робота з людьми з різними формами психічної патології виключно в безпечних рамках підтримуючої/ресурсної психотерапії. Знання отримані на даному рівні навчання не дозволяють проводити роботу з глибинним травматичним матеріалом, а також з певними важкими формами психопатології. Навчальний матеріал викладатиметься у формі інтерактивних семінарів, в ході яких учасники зможуть здобути власний досвід трт, а також можливість практично випробовувати техніки трт у навчальній групі. Учасникам буде надано також роздатковий матеріал для самоопрацювання.

В процесі навчання учасники здобудуть теоретичні та практичні знання в наступних сферах:

  • Історія виникнення та розвитку трт. Головні піонери та школи трт.
    Основні теоретичні засади трт.
    Зв’язок трт з іншими напрямками психотерапії, сучасним танцем, ритуальними/етнічними танцями.
    Динаміка терапевтичного процесу в трт.
    Терапевтичний стосунок та його особливості в трт. Стилі терапевтичних інтервенцій. Феномени перенесення та контрперенесення у трт.
    Головні методи та техніки трт.
    Аутентичний рух.
    Аналіз рухів та мови тіла в контексті пізнання особистості. Модель аналізу рухів Лабана та її застосування для побудови стратегій терапії.
    Мультимодальний підхід та інтеграція трт з іншими формами психотерапії (вербальними, арт-, музико-, драматерапії, медитація, робота з уявою/образами та метафорами та ін.).  
  • Робота з групами. Групова динаміка в трт.
    Робота з різними категоріями пацієнтів (діти-дорослі-старенькі, неповносправні люди, з різними формами психічних розладів та психологічних труднощів)
    Застосування трт зі здоровою категорією клієнтів для особистісного зросту та розвитку креативності, автентичності, внутрішньої свободи, самоактуалізації.
    Різні формати використання трт (індивідуальна та групова терапевтична робота, в контексті педагогічної роботи з дітьми, з сім’ями, командами, для проведення тренінгів та ін.)
    Психогігієнічні аспекти застосування трт.
  • Принципи безпечного застосування трт на рівні терапевтичного танцю.
Одним з головних акцентів навчання буде пізнання себе через креативний досвід самоекспесії та дослідження власного тіла, свого особистого рухового репертуару та взаємодії з іншими учасниками групи. Шляхом особистого досвіду психотерапії учасники навчальної програми зможуть не тільки глибше пізнати та розкрити себе, але й виробити необхідну "психотілесну чутливість" та кінестетичну емпатію до мови тіла як власної, так і інших людей.

УМОВИ НАВЧАННЯ НА ДАНОМУ КУРСІ:

  • Бажаючим навчатися необхідно подати анкету-заявку на участь у навчанні та пройти попередню співбесіду. Бланк анкети можна отримати за вказаною нижче адресою.
  • Вимога до спеціальності осіб, які подають заявку на участь в навчанні базового рівня: психологи, психотерапевти, психіатри, лікарі, педагоги, соціальні працівники та студенти старших курсів цих спеціальностей. Очікується, що кандидати на навчання є психологічно зрілими, зінтегрованими особами і чуються комфортно у танці.  
  • Навчальний курс складається з 160 годин групової роботи та індивідуального опрацювання теоретичного матеріалу. Навчальна програма викладається на протязі чотирьох семестрів (кожен семестр складається з трьох дводенних семінарів) в залежності від можливостей групи та тренера на протязі приблизно 1,5-2 років.
  • Орієнтовна програма по семестрах:

    § Перший семестр: основні теоретичні засади та базисні техніки танцювально-рухової терапії
    § Другий семестр: основні школи та моделі трт
    § Третій семестр: інтегроване застосування трт у формі мультимодальної креативної терапії
    § Четвертий семестр: застосування трт у різних форматах з різними категоріями клієнтів
     
  • По завершенню другого семестру курсанти можуть розпочинати власну практику трт на рівні терапевтичного танцю. За бажанням вони можуть представляти матеріал своєї праці для супервізії підчас групових семінарів. Оптимальною умовою ефективних супервізій є зйомка терапевтичних сесій на відеокамеру. Втім власна практика та супервізії не є обов’язковою умовою навчання по програмі базисного рівня трт.
  • Теоретична частина подається як на протязі семінарів, так і даються роздаткові матеріали для самостійного опрацювання, а також список рекомендованої літератури. Навчальний курс завершується загальним іспитом та захистом диплому.
  • Для отримання диплому курсанти повинні також зробити одну презентацію методу трт, одну публікацію про метод в друкованих виданнях, а також написати письмову дипломну роботу.
  • У подарунок кожен учасник навчальної програми по успішному завершенню курсу отримує колекцію музики для танцювально-рухової терапії.
  • З метою знайомства з програмою та методом для бажаючих навчатися може бути організована попередня презентація методу трт та навчальної програми курсу.
  • По успішному завершенню навчальної програми учасники отримують сертифікат Української асоціації танцювально-рухової терапії про завершення навчання методу трт на рівні терапевтичного танцю, який дозволяє застосовувати метод трт на рівні терапевтичного танцю.
  • Даний диплом також дає дозвіл учасникам подати заявку на продовження навчання танцювально-рухової терапії на поглибленому рівні "танцювально-рухова психотерапія". Навчальна програма цього рівня окрім додаткових навчальних 200 годин інтерактивних семінарів з поглибленим вивченням основ трт та суміжних спеціальностей та специфіки застосування з різними клінічними категоріями клієнтів включатиме в себе обов’язкову власну супервізовану практику танцювально-рухової терапії. Навчальна програма реалізовуватиметься на протязі 12 семестрів протягом додаткових 4 років навчання (включає 300 годин занять, 150 годин клінічної практики, 100 годин супервізій, 40 власного досвіду) командою тренерів Української асоціації трт разом з провідними міжнародними фахівцями танцювально-рухової терапії (Judith Bunney (США), Fabian Chyle (Голландія/Німеччина), Suzi Tortora (США), Vassiliki Kirkou (Англія), Nancy Beardall (США), Radana Surovatkova (Чехія) та ін.). По завершенню програми поглибленого рівня учасники отримують сертифікат психотерапевта методом танцювально-рухової терапії, який відповідає європейським та американським стандартам освіти щодо цієї спеціальності. Набір на програму поглибленого рівня відбувається раз у чотири роки. На даний момент набрано групу. Наступний набір планується у 2012 році.
  • На даний момент оголошується набір нової групи базового рівня у Львові на листопад 2010 року (перший семінар заплановано на 20-21 листопада) – тренер Олег Романчук. Попередня вартість навчання: один семестр (загалом чотири семестри по три дводенні семінари) 1000 грн.
За детальнішою інформацією просимо звертатися за адресою: Олег Романчук
olerom@ukr.net 8-096- 38-26-330

Немає коментарів:

Дописати коментар