04 березня, 2010

«Робочий» флірт активує працездатність



Автор: журналіст Лариса ПОПРОЦЬКА

Кажуть, що не так важливо знайти добру роботу, як дружний колектив. Психологічна атмосфера в офісі має чимале значення для робочого процесу.

Конфлікти зі співробітниками стають причиною для звільнення, а дружні стосунки нерідко тримають на низькооплачуваній посаді. Не останню роль відіграє й те, представники якої статі працюють в офісі – чоловічий, жіночий та мішаний колективи мають свою специфіку. Про переваги та недоліки кожного з них кореспондент “ВЗ” розпитувала спеціалістів.

Хлопчики – наліво, дівчата – направо


За словами психолога Валентини Паробій, суто жіночі або чоловічі колективи мають як плюси, так і мінуси. Де працюють представниці чарівної статі, часто ігноруються грані між особистим та професійним. Працівниці знають про проблеми одна одної. З одного боку, це непогана психологічна розрядка, з іншого – негативно відбивається на робочому процесі. Жінка-керівник, допомагаючи чи втішаючи ображеній, скажімо, вдома підлеглій, виступає в ролі матері. Через цю ж материнську роль пізніше її справедливий “наганяй” сприйматиметься негативно і надмірно чутливо до критики. У чоловічих колективах лізти один одному в душу не прийнято, натомість там підвищена конкуренція, яку грамотний керівник зможе спрямувати у правильне русло. Родинна, майже домашня атмосфера часто присутня там, де працюють представники одної статі, також негативно відбивається на виробництві. Оскільки там прийнято йти один одному на поступки, робота може відкладатися у “довгий ящик” і справедливі вимоги сприймають як наїзди.

Ще один “мінус” - працівникам одностатевих колективів складніше знаходити спільну мову з протилежною статтю та влаштовувати особисте життя. Недаремно склався стереотип, що серед представників суто чоловічих або жіночих професій – багато холостяків і “старих дів”: коли людина більшість часу проводить на роботі, шукати “половинку” за її межами не залишається ані сил, ані часу.

Разом нас багато…

Нерідко чоловіки принципово не хочуть приймати на підприємство жінок – це характерно для будівельних фірм та програмістів. Така позиція пов’язана зі страхом перед новою, невідомою конкуренцією. Насправді, якщо чоловіки та жінки працюють разом, результат значно позитивніший. Доведено - коли в одностатевому колективі з’являється хоча б один представник протилежної статі, продуктивність праці підвищується на 70%.

“Оздоровлюється” й робоча атмосфера. У присутності дам чоловіки стають стриманішими та культурнішими, прагнуть удосконалювати професійні якості. Жінки менше демонструють емоції, пліткують та сваряться.

Щоправда, у змішаних колективах зростає ймовірність романів та “походів наліво”. Людина, яка готова зрадити “половинці”, знайде можливість навіть у пустелі, натомість при довготривалій співпраці шанси “загуляти” подвоюються.

Інстинкт розмноження підвищує продуктивність

За словами сексопатолога Ростислава Білобривки, тривалий одностатевий контакт напружує і втомлює. Як між чоловіками, так і між жінками зростає конкуренція та незадоволення один одним. Прекрасна половина людства потребує чоловічої уваги: навіть заміжні дами прагнуть подобатися представникам сильної статі, тому їхня присутність на роботі – стимул для самовдосконалення та привабливого зовнішнього вигляду. Чоловікам також необхідна співпраця з жінками: таке спілкування розширює кругозір, покращує працездатність. Обмінюючись думками, представники протилежних статей вчаться приймати іншу точку зору та різносторонньо мислити. У “змішаних” колективах завжди присутній флірт, який сприяє здоровій конкуренції, творчому підходу до роботи.

У наш час кар’єра займає левову частку життя, у дорослому віці можливість знайомств значно звужується. Недаремно стали популярними спілкування в чаті та побачення в Інтернеті. Часто люди поєднують свої долі зі співробітниками. Це не завжди добре, адже поведінка на роботі може кардинально відрізнятися від побутової. Після весілля також не варто працювати в одній структурі, а особливо – в одному кабінеті. Цілодобове перебування в одному приміщенні втомлює та сприяє накопиченню проблем, оскільки професійні труднощі накладатимуться на домашні.

Немає коментарів:

Дописати коментар